Indien de letselschade is veroorzaakt door anderen, krijgt u waarschijnlijk te maken met aansprakelijkheid
Indien iemand anders verantwoordelijk is voor de letselschade die u heeft opgelopen, zal deze ook de schade moeten vergoeden. Met andere woorden u wilt de ander aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
Dus moet u weten wanneer u iemand aansprakelijk kan stellen voor de letselschade. Gelukkig is in de wet geregeld wanneer iemand aansprakelijk gesteld kan worden. Daarbij maakt de wet een onderscheid tussen aansprakelijkheid op grond van “toerekenbare tekortkoming” en aansprakelijkheid op grond van “onrechtmatige daad”.
Twee moeilijke begrippen die we hieronder nader toelichten:
Aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad
De wet spreekt van een onrechtmatige daad als een derde partij verwijtbaar onrechtmatig handelen kan worden aangerekend. Tevens moet er in het geval van de letselschade ook een duidelijk aantoonbaar verband bestaan tussen deze onrechtmatige daad en de schade welke door u is opgelopen. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan kan schadevergoeding gevraagd worden. We hebben hier te maken met en schuldaansprakelijkheid.
Aansprakelijkheid bij toerekenbare tekortkoming
Opnieuw een lastig juridisch begrip. De wet spreekt van een toerekenbare tekortkoming als de ene partij zijn verplichtingen uit een overeenkomst, niet nakomt, niet tijdig nakomt of niet behoorlijk nakomt. Misschien een voorbeeld om dit iets nader toe te lichten. In de wet is aangegeven dat de werkgever altijd moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Mocht de werkgever dit nalaten, schiet hij tekort in het nakomen van de overeenkomst die met de werkgever is gesloten. We kunnen dan zeggen dat de werkgever toerekenbaar tekort is geschoten.
Letselschade en Aansprakelijkheid moet schuld worden aangetoond?
Gelukkig hoeft niet in alle gevallen worden aangetoond dat iemand schuldig is van het toebrengen van letselschade. In bijzondere gevallen kan je ook recht hebben op een schadevergoeding zonder dat de schuld van een ander hoeft worden aangetoond.
Maar wel zal sprake moeten zijn van een schade en een causaal verband. Het moet duidelijk zijn de schade is veroorzaakt door een bepaald voorval. Een oud en vertrouwd voorbeeld dat hierbij altijd wordt genoemd is het geval met de losliggende stoeptegel. Valt de voetganger over de tegel en loopt deze daarbij letselschade op moet aangetoond worden dat deze schade is veroorzaakt door dat voorval met de betreffende stoeptegel. Zijn de klachten en de letselschade wel het gevolg van het aangegeven voorval.
De informatie over de Letselschade en aansprakelijkheid op deze pagina is met zorg samengesteld hierbij proberen we nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets op deze pagina niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
(Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 25 maart 2016 )
[csbshare]